Elektrikli Şarj İstasyonu Nedir?

Elektrikli araba şarj istasyonu: Araç bataryalarının dolmasını yani şarj etmesini sağlayan ve AC / DC üniteleri diye ikiye ayrılan alt yapı sistemidir. Yoğun olarak kullanıldığı alanları ise aşağıda maddeler halinde görebilirsiniz.

  • Ev
  • İşyeri
  • Yol kenarları
  • Benzin istasyonları
  • Restoranlar
  • Oteller
  • Alışveriş merkezleri

Pielsi Mühendislik Elektrikli Şarj İstasyonları

Türkiye’nin en büyük mühendislik firması Pielsi, ülke genelinde “Elektrikli Araç Şarj İstasyonları” çözümlerinin satışında ve servisinde birlikte hareket etmektedir.

Bu iş birliği sayesinde hem ev ve iş yerlerinde gerekli çalışmalar sonucunda şarj istasyonlarının hızlıca kurulumu sağlanır.

Eve Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Kurulumu?

Elektrikli arabaların bataryaları sayesinde, en hızlı şarj istasyonlarıyla evinizde ya da işyerinizde güvenle dolum gerçekleştirebilirsiniz. Şarj istasyonunun kurulumu, cihaz ayarlarının yapımı ve kullanıma hazır hale gelmesi, Pielsi Mühendislik Elektrikli Araç Şarj İstasyonları bölümündeki uzman ekipler tarafından gerçekleştirilir.

Şarj istasyonları kurulumu için tek yapmanız gereken Pielsi Mühendislik Elektrikli Araç İstasyonu sayfasını ziyaret etmek. Ücretsiz keşif imkanından yararlanmak için iletişim kurarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ortak Paylaşımlı (İstasyon – Yol Kenarları) Araç Şarj İstasyonları Kurulumu

Pielsi olarak şarj istasyonları kurulumu da yapmaktadır. Kısaca belirtmek gerekirse, bu sistem sayesinde birden fazla elektrikli aracı olanlar, evde ya da işyerinde paylaşımlı özelliğe sahip şarj üniteleri sayesinde araçları şarj edebilecektir.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Nasıl Çalışır?

Elektrikli araç şarj istasyonlarının çalışma prensibi son derece basit. Bir nevi telefon şarj işleminden çok farklı değil. Ancak araç şarj istasyonları iki farklı ünite sistemine sahip. Birincisi AC yani alternatif akım, ikincisi ise DC yani doğru akım. Sonuç olarak şarj işlemi bu iki tip istasyon üzerinden gerçekleşir. Gelin, her iki araç şarj istasyon tipini yakından inceleyelim…

Alternatif Akım (AC)

Elektrik şebekesinden gelen güç (günlük hayatta kullandığımız prizler) AC’dir. Bu nedenle elektrikli araç şarj etme işleminde de AC elektrikli şarj ünitesi kullanımı daha yoğundur.

AC tipi istasyon, kısıtlı güç potansiyeli ile araçları güç akışı sağlar. Bu sebeple, arabaları şarj etmenin en ucuz yolu olsa da daha uzun bir sürede batarya dolumu gerçekleştirmektedir.

AC/DC Güç Dönüştürücü

Araçlar direkt olarak AC güç ile şarj olamaz. Bu akımın bataryaya iletilmeden önce DC akıma dönüştürülmesi gerekir. Bu yüzden araç içerisinde bu görevi üstlenen güç dönüştürücü vardır. Bu dönüştürücü, AC tipi araç şarj istasyonu üzerinden gelen alternatif akımı doğru akıma çevirir ve bataryaya iletir.

Elektrikli aracın AC/DC güç dönüştürücüsü 3.7 – 7.4 – 11 ya da 22 KW gücündedir ve şarj hızı AC/DC çeviricisinin gücüyle doğru orantılıdır.

oğru Akım (DC)

DC ünite araç şarj istasyonu, yüksek hızlı şarj olarak tanımlanır. Şarj işleminin hızlı olmasını ana sebebi ise, alternatif akımın istasyon sayesinde doğru akıma dönüşüp, aracın bataryasını doldurmasıdır. Mesela AC ünitede şarj işleminde enerji AC/DC güç dönüştürücüsünden, DC ünitede şarj işleminde ise enerji direkt olarak bataryaya beslenmektedir.

DC şarj istasyonlarının kapasitesi ortalama 22 KW ile 450 KW arasında değişkenlik gösterir. Aracın şarj olma süresi de, araç batarya gücüne ve DC şarj etme güç doğru orantılıdır.

AC/DC Araç Şarjı Çalışma Prensibi

Elektrikli araç bataryaları DC güç ile şarj olur. Bataryalı enerji depolama sistemlerinde durum bu şekildedir.

Elektrik enerjisi DC olarak depolanabildiği için elektrikli araçların bataryası da aslında DC olarak şarj olmak ister. Ancak, kullandığımız tüm şebeke AC alt yapısındadır. Yani erişime sahip olduğumuz güç AC olduğu için, olur da bizler AC ünite ile araç şarj etmek istersek diye araçların içerisinde AC/DC çevirici üniteler yer verilmiştir.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Avantajları Nelerdir?

Elektrikli araç şarj istasyonlarının hem maddi anlam hem de iklime duyarlığı bakımından birçok avantaja sahip. Bu avantajlar, “elektrikli araç istasyonlarının neden kurulması gerekir?” sorusunun da bir nevi cevabını ortaya koymaktadır. Peki, nedir bu avantajlar? Gelin yakından inceleyelim…

  • Çevreye duyarlıdır.
  • Doğal kaynakların korunmasını sağlar. Bu nedenle iklim değişikliğini destekler.
  • Fosil yakıtlı araçların kaza sonucunda yaşadığı patlama sorununu ortadan kaldırır.
  • Daha uzun yolculuklar daha düşük maliyetlidir.
  • Güneş enerjisi sistemi ile entegrelidir.
  • Elektrik hattı olmayan bölgelere güneş enerjisi panelleri ile istasyon kurulumu.
  • Yakıt maliyeti düşüktür.
  • Şarj İstasyonu bulma zorluğu ortadan kalkar.  (Ev – İşyeri – İstasyonlar – Otoparklar – Yol Kenarları)
  • Araç bakım maliyetleri daha azdır.
  • Konforlu ve seri sürüş keyfi sağlar.